Urban Fryggegaard

Yrke: Servicetekniker

Favoritsysslor på fritiden: Renovering av bostad, allt inom fiske på vintern och att vila (även fast det inte blir så mycket).

Urban Fryggegaard är servicetekniker och specialist på oljeservice. Vi ställde några frågor till honom om hans arbete.

Urban, vilka maskiner arbetar du med?

– Det är alla maskiner och fordon som har Caterpillar-motorer. Oftast handlar det om grävmaskiner, väghyvlar, bandschaktare, och hjullastare men jag servar även krossverk och hamnkranar. Ett par gånger har jag också bytt olja på båtar.

Hur går en service till i korthet?

– Oftast har jag kontakt med kunden redan dagen innan för att stämma av tid och plats så jag vet var maskinen är. Ibland börjar jag jobba tidigt på morgonen och ibland blir det på kvällen, det beror på vad som passar för kunden.

– När jag är på plats börjar jag med att kolla oljenivåer och ta oljeprov på alla oljor. Proverna skickas vidare med post till Tyskland för granskning. Sen utförs arbetet enligt servicerutinen. Jag tappar maskinen på den olja eller de oljor som ska bytas och pumpar ur det sista med en elpump så ingen olja finns kvar. Sen fyller jag på med ny olja, byter filter och registrerar allt via Cat Inspect-appen och Cat SOS.

Varför är det viktigt med oljeservice?

– Att ha ren och fräsch olja är jätteviktigt för att hela maskinen ska gå bra. Det är direkt skadligt att köra med gammal eller oren olja. Det orsakar slitage, haverier, stillestånd och höga kostnader helt i onödan. När vi skickar in oljeprover analyseras det och visar ifall det finns vatten, glykol, diesel eller mässingspartiklar i oljan. Servicen är viktig för man kan förebygga problem och se trender om något är på väg att hända med maskinen.

Varför ska man inte göra jobbet själv?

– Att inte följa serviceintervallerna eller att göra arbetet själv sparar man inte pengar på, det är istället riskfyllt. Det smartaste sättet är att ha serviceavtal. Då kommer vi som är utbildade och kan varje maskin och utför arbetet. Entreprenören kan tryggt fortsätta fokusera på sitt arbete och tjäna pengar på det.

Du har en ny modern servicebil, berätta om den!

– Absolut. Innan hade jag en Mercedes som vägde cirka fem ton. När det var dags att byta blev det en något större Iveco som är ännu bättre anpassad efter behoven och rymmer allt som behövs. Fullastad med olja och all utrustning väger fordonet 6400 kilo.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det är fritt, jag får åka runt mycket och alltid jobba utomhus. Många av mina kompisar undrar hur jag orkar men jag gillar verkligen mitt arbete. Om jag vill kan jag börja kl 05 på morgonen och komma hem tidigt på eftermiddagen eller så kan jag vara hemma under dagen och sen arbeta på kvällen. Friheten passar mig.

– Flera kunder vill ha service på maskinerna efter kl 16.00. Entreprenörerna har det tight på dagarna och måste få maximal produktivitet. Det känns bra att vi kan hjälpa dem så att de får servicen på kvällen.

glad man gör high-five

Lediga tjänster på Zeppelin

Vill du också bli en del av vårt gäng på Zeppelin? Vi är alltid på jakt efter drivna medarbetare som vill utvecklas tillsammans med oss. Se alla våra lediga tjänster, kanske är det just du som ska joina oss på Zeppelin?

Se lediga tjänster