Steg V power-pack

Här presenterar vi Zeppelins EU Steg V power-pack speciellt designat för krossar. Det finns en ökande efterfrågan på moderna generatoraggregat som är anpassade för krossverk och som uppfyller de nya emissionskraven enligt EU Steg V.

Zeppelin Power-pack invändigt
Zeppelin Power-pack utvändigt
Sundbergs åkeri Zeppelin Power Pack

I samarbete med Caterpillar har Zeppelin Sverige tagit fram det första dieselelektriska aggregatet i effektspannet över 560 kW som är i full överensstämmelse med de stränga kraven för EU Steg V. De första aggregaten är skräddarsydda för krossverk från PJ Jonsson, en framstående tillverkare av mobila krossar. Det nyskapade power-packet erbjuder en attraktiv lösning för dieselelektrisk drift som inte bara lever upp till dagens krav för EU Steg V utan även överträffar de tidigare standarderna som endast var godkända upp till Steg IIIA.

Paketet baseras på Caterpillars avancerade industrimotor C18 Stage V, seriekopplade turboaggregat och en optimerad generator. Allt detta är integrerat i ett specialdesignat hölje som perfekt passar krossen. Den helt nya motorn och mjukvaran är optimerade för maximal effektivitet. Dessutom är den nya enheten lättservad, med enkel åtkomst och utan behov av AdBlue. Genom den innovativa konstruktionen samarbetar motor, mjukvara och generator sömlöst. Detta möjliggör att Cat C18-motorn kan bibehålla varvtalet på 1500 rpm och att generatorn kan leverera 50Hz stabilt även under tillfälligt höga belastningar – en idealisk lösning för krossar.

Behöver du en speciallösning?

Kontakta oss och beskriv dina önskemål. Vi uppskattar en utmaning och ställer de rätta frågorna för att tillsammans komma fram till den bästa lösningen i ditt unika fall.

Kontakta mig
Kontakta Zeppelin Power Systems

Skriv vad du vill veta mer om.
Genom att klicka i rutan ovan godkänner du att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy som du hittar här.
reCAPTCHA is required.

Kundcase

Sundbergs Åkeri Mattias Lundin 1200×676-100

Enkel installation och sänkt förbrukning

Sundbergs Åkeri först ut med Zeppelins power-pack

Sundbergs Åkeri i Skorped är en av Sveriges första användare av Zeppelins nya EU Steg V power-pack för mobila krossar.

– Det var dags för oss att investera i ett nytt generatoraggregat eftersom vårt gamla C18-aggregat hade gått 40 000 timmar, berättar Mattias Lundin krossansvarig inom Sundbergs Åkeri.

För Mattias och hans kollegor var det ett naturligt val att välja Zeppelins nya power-pack.

– Det är anpassat för Jonsson-krossar, vi har många maskiner från Caterpillar och får alltid bra service när något händer. Det nya aggregatet uppfyller dessutom EU Steg V samtidigt som ingen AdBlue behövs. Kombinationen är unik och passar oss, säger Mattias.

– Att det är godkänt för EU Steg V är en fördel eftersom vi märker att det kommer alltmer i upphandlingsunderlagen och gör att vi ligger steget före. Det är dessutom bra för oss att inte behöva fylla på AdBlue eftersom vår miljö är så dammig, förklarar han.

En bra start 

Sundbergs Åkeri tog i bruk Zeppelins EU Steg V power-pack i början av 2023 och använder det för att driva dubbelkrossen PJ Jonsson L1208-4800.

– Jag tycker att det har fungerat bra för oss ända sedan starten och för några veckor sedan gjordes den första 1000-timmarsservicen. Den gick bra och inga problem upptäcktes, säger Mattias.

Att power-packet är anpassat för krossar från PJ Jonsson underlättade uppstarten.

– Aggregatet lyfte vi på plats med hjullastaren och installationen gjordes av en behörig elinstallatör, mer än så behövdes egentligen inte, menar Mattias.

Sänkt förbrukning och lägre utsläpp

Efter de första tusen timmarna har Sundbergs Åkeri sett en tydlig sänkning av bränsleförbrukningen.

– Vi har noterat att aggregatet drar mindre bränsle än det gamla, uppskattningsvis tio procent. Det gör stor skillnad för både driftsekonomin och utsläppen, säger Mattias.

– Vi upplever också att det regelbundna underhållet har förenklats, det är servicevänligt och enkelt att kolla oljan eller att rengöra luftfiltren, tillägger han.

Krossar det mesta

Sundbergs Åkeri har en egen mobil krossgrupp som krossar åt andra och i den egna bergtäkten i Skorped.

– Vi brukar krossa omkring 400 000 ton varje år. Det allra vanligaste är bärlager och förstärkning men vi krossar även allt annat som våra kunder har behov av, berättar Mattias.

–Vi flyttar krossen mellan åtta och tio gånger per år och har en filosofi att hjälpa kunderna så snart det går. Ambitionen är att vara flexibla och snabba och arbeta efter hur kundernas behov ser ut. Vi rullar på året runt även om sommarhalvåret är högsäsongen.

Maskiner från Caterpillar

Västernorrland är huvudområdet och den mesta krossningen sker åt Holmen, Svevia och Själanders åkeri. I krossgruppen jobbar fyra personer skift.

Krossarna är en Parker förkross samt en PJ Jonsson dubbelkross L1208-4800. Maskinparken består av grävmaskinen Cat 352 F XE och hjullastaren Cat 972M XE.

FAKTA:

Sundbergs Åkeri har ett serviceavtal inom ramen för CVA (Customer Value Agreement) för sitt nya aggregat. Det är en bekymmersfri lösning som innebär att Zeppelin sköter all service åt Sundbergs för produkten.  

Kontakta Zeppelin Power Systems

Skriv vad du vill veta mer om.
Genom att klicka i rutan ovan godkänner du att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy som du hittar här.
reCAPTCHA is required.