Guide

Så görs en CMR-renovering av din maskin

Certified Machine Rebuild är valet för dig som vill återställa maskinen till nyskick. Detta är helrenovering av maskinen i minsta detalj. Men hur går det till under renoveringen? Vi berättar!

 

Steg 1

Nybesök med en så kallad TA1-inspektion. Vi undersöker maskinens nuvarande skick, och använder också våra avancerade vätske- och oljeanalyser för att se om det finns tecken på onormalt slitage i drivlinan. Eventuella extraarbeten med nya tillbehör eller extrautrustning utöver själva CMR-helrenoveringen diskuteras i samråd med dig som kund.

Efter att offerten blivit godkänd planerar vi tillsammans en passande tid för arbetet.

Steg 2

Maskinen kommer till vår verkstad och demonteras helt. Vissa komponenter renoveras lokalt, medan andra (såsom motor och växellåda) går till vår renoveringsanläggning Caterpillar Rebuild Center i Boden.

Motor, växellåda, axlar och slutväxlar demonteras i molekyler. Vissa komponenter som inte går att återanvända kasseras direkt medan andra mäts upp för att se om de klarar ytterligare en livslängd. Många delar bearbetas till nyskick, medan andra ersätts mot helt nya.

Alla slangar, remmar, tätningar, packningar, lager, knoppar, kablar, strömbrytare och mätare ersätts med nya delar. Resterande delar inspekteras, mäts och jämförs mot Caterpillars noggrant framtagna riktlinjer för återanvändning.

Steg 3

Under tiden som komponenterna renoveras utförs andra arbeten på själva maskinen. Ramen inspekteras och repareras, rätas, svetsas och förstärks utifrån behov. Lager i midja, lastaraggregat med mera repareras och arborras till att motsvara samma specifikation som en ny maskin. Slitna länkstift och axellager byts ut.

Hydraulsystemet gås igenom och återställs till sina ursprungliga nivåer av prestanda, tillförlitlighet och renhet samt för att uppfylla ISO 18/15. Elektroniska styrmoduler och mjukvara byts ut.

Steg 4

Inspektion av motorn, bränslesystemet, transmissionen, momentomvandlaren, differentialen, slutdreven och kylaren. Rekonditionering och uppdatering med nya eller kvalificerade delar utförs.

Steg 5

Motorn och växellådan monteras i strikt rena miljöer och provkörs sedan i en provbänk. Ger de rätt prestanda och rätt temperaturer? Går växlarna som de ska? Oljan som används vid provkörning analyseras så att vi kan se eventuella avvikelser.

Steg 6

Kvalitetskontroll och testning. Standardtester inkluderar: turboladdarförstärkning, gasrespons, stopphastighet varv/min, transmissions- och styrkopplingsrespons, samt hydrauliska och pilottryck för övertrycksventiler.

Kontamineringskontrollprocedurer säkerställer att enheten uppfyller total systemrenhet enligt ISO 18/15. Instrument- och driftstester säkerställer att prestandanivåer på fältet och i butiken matchar.

Efter godkänd provkörning utförs ett protokoll över de prestanda som mätts upp, och komponenten går in i lackboxen för att lackeras i färgen ”Caterpillar-Yellow”.

Steg 7

När komponenterna kommit tillbaka återmonteras de tillsammans med nya slangar, kablage, reglage, sensorer med mera. Alla kritiska vridmoment, spel och tryckinställningar bibehålls och registreras under återmontering. Motorkablar och övriga kablar byts alltid ut.

Därefter hellackeras hela maskinen. En provkörning görs och mätning sker av hela maskinens prestanda.

Steg 8

Maskinen förses med emblemet ”Certified Machine Rebuild” och förses med ett nytt serienummer eller produktidentifikationsnummer. Numret identifierar din maskin och ger dig rätt till en standardgaranti. Extra bonus: Certifierade ombyggnadsmaskiner tenderar att få betydligt högre återförsäljningsvärden.

Efterjusteringar och godkännande

Maskinen levereras och på plats hos dig provkör din förare maskinen tillsammans med vår mekaniker. Vi kontrollerar att allt fungerar som det ska, gör eventuella justeringar och försäkrar oss att maskinen fungerar som förväntat på sin normala arbetsplats.

När vi skiljs åt kan du se fram emot att din Caterpillar-maskinen är beredd att ge dig full prestanda under ännu ett liv – med två års försäkring från leveransdagen!

maskinövervakning

Finansiering

För att du som kund ska få ett extra förmånligt erbjudande kan du ansöka om kloka finansieringslösningar via CAT Financial.

besiktning

Garantier

I en CMR ingår alltid försäkring. Du får två års försäkring, en så kallad EPP, på drivlinan inkluderat i priset.

george_zeppelin-cat_header

Uppgraderingar

Du kan passa på att uppgradera din maskin lite extra, till exempel en ny radio med Bluetooth, nya LED-strålkastare, backkamera, våg eller annat.

gul bandlastare

Maskinrenoveringsprogram

Beroende på dina behov och önskemål kan vi hitta en anpassad lösning för din maskin. Vi erbjuder en rad olika renoveringsprogram med syfte att göra det allra bästa för dig som kund. Läs mer om de olika renoveringsalternativen för att välja det som känns rätt.

Läs mer om maskinrenovering