PonCAT_Service_UrbanFryggegaard_TJ297 (1) (1).jpg

FAQ 

(Vanliga frågor och svar!)

Tackla utmaningar och problem tillsammans med oss på Zeppelin!

På den här sidan har vi samlat svar på vanliga frågor som ska göra vardagen ännu smidigare för dig som Cat-förare. Oavsett om det handlar om tekniska frågor, service eller sådant som kan få din firma att rulla bättre så finns vi här för att hjälpa dig.

 

 

 

Arbetsmiljö

 

Vad kan jag göra för att hålla koncentrationen uppe utan att bli trött i huvudet?

 

SVAR:

Här finns det inte bara ett enda svar som funkar i alla lägen, men däremot ett antal tumregler. Först och främst är det viktigt att komma ihåg att sträcka på sig och röra på sig titt som tätt. Om du är inne i en fas av väldigt monotona moment blir det ännu viktigare att släppa arbetet med både blicken och tanken med jämna mellanrum.

 

En annan viktig sak är att hålla temperaturen balanserad för att minimera distraktionsmoment som kan smyga sig på omärkbart. Håll dig kylig i värmen och uppvärmd i kylan.

 

Självklart vill vi ju ge det enkla svaret ”Köp en Cat!” men det är mer komplicerat än så. (Även om Cat Next Generation har en mängd ease of use-funktioner som låter dig fokusera mer på det du ska fokusera på…).

Hur vet jag att jag sitter rätt så att jag inte får t.ex. ont i ryggen längre fram i livet?

 

SVAR:

Det kan låta i enklaste laget men: utforska stolens justeringsmöjligheter. Nöj dig inte med hur det var när du satte dig efter någon annan utan experimentera dig fram tills du hittar inställningarna som är perfekta för din kropp. Stolen (åtminstone i Cat-maskiner) är designad för bästa möjliga ergonomi så utnyttja justeringsmöjligheterna som finns.
 

Och givetvis, se till att stretcha, sträcka på dig och röra på dig med jämna mellanrum.

Är det lugnt att köra maskin utan skor?

 

SVAR:

Den eviga debatten! (Förutom grävmaskin vs traktor…) Det finns inget som säger att du behöver ha skor på dig. Så länge det inte är någon fara för säkerheten så kan du ha hur lite eller mycket skor på dig du vill.

 

Säkerhet

 

När jag jobbar i miljöer med mycket bygg- eller rivdamm, håller hytten tätt eller behöver jag ha andningsmask också?

 

SVAR:

Först och främst ligger det på arbetsgivarens ansvar att se till att arbetsplatsen är säker. Det finns inget krav på mask – däremot är det viktigt att köra med stängd dörr, ha på AC:n och byta filter med rätt frekvens. (Se fliken Underhåll för mer info om filterbyte)

 

I miljöer som inte är rivningsjobb eller uppenbart dammfyllda är det vanligt att köra med öppen dörr, men vi råder alla förare att alltid stänga dörren. Det finns mycket i luften som inte går att se med blotta ögat och Cats luftkonditionering är konstruerad för att hålla ute alla sorters dammpartiklar.

Vad finns det för särskilda risker jag bör vara uppmärksam på?

 

SVAR:

Inga särskilda, listan kan göras lång eller kort beroende på vem som kör. Men några generella tips är:
– Var försiktig när du klättrar upp på eller ner från maskinen, eller om du ska byta en lampa, putsa upp ett fönster eller liknande. Det uppfattas ofta som ”löjliga” risker, men just halkskador är de vanligaste arbetsskadorna i dessa miljöer.

– Var uppmärksam på att du ofta kan behöva skyddsglasögon, skor och hjälm på dig när du går till och från maskinen, även om du inte behöver det när du kör maskinen.

– Se till att känna dig fräsch och utvilad så att du är pigg och alert. Och våga säga till om din kollega inte verkar vara det!

– Börja alltid med att läsa in miljön runt omkring dig så att du får stenkoll på områden som du aldrig ska t.ex. svänga över. Använd de system som finns i maskinen för att hjälpa dig skapa en säker miljö runt maskinen.

 

Underhåll

 
Vilka saker kan jag fixa/reparera själv utan att behöva gå till en verkstad? Är det något som påverkar garantin?

 

SVAR:

Egentligen kan du reparera all hårdvara själv så länge du använder originaldelar och följer tillverkarens instruktioner. Är du kunnig och har rätt reservdelar ska det gå bra. Det gäller dock inte mjukvara och elektronik – då behöver du en licensierad tekniker.

 

Många frågar varför det behövs en licensierad tekniker för elektroniken och mjukvaran, alltså varför Cat inte släpper det friare. Svaret är att Cat vill kunna vara ansvariga för att dessa komplicerade system fungerar som de ska.

Vad förväntas jag göra själv?

 

SVAR:

Vi rekommenderar alltid daglig tillsyn av maskinen. Då förlänger du maskinens livslängd, förebygger kostsamma serviceingrepp och undviker onödiga olyckor. Framförallt nu, när maskiner är byggda för att behöva serviceunderhåll så sällan som möjligt, är det viktigt att se över sin maskin regelbundet.

 

Med daglig tillsyn avses:
– Kontrollera kedjespänning eller däck.
– Kontrollera alla vätskenivåer, till exempel kylarvätska, hydraulvätska, motorolja och växellådsolja (det kan vara olika vätskor beroende på maskin). Det ska inte läcka någonstans.
– Inventera skador på maskinen och åtgärda skador på rototilt, skopa, kablar, slangar och andra kritiska delar.
– Kolla luftfiltret och byt ut när det är fullt (har du absolut ingen möjlighet att byta så kan du dammsuga filtret).
– Ska du ut i trafiken, kontrollera så att t.ex. blinkers fungerar.

 

Har du en maskin med centralsmörjning är det viktigt att kolla så att slangarna som går ut till servicepunkterna är hela, så att fettet inte rinner ut. Med trasiga slangar kan det annars se ut som att smörjningen fungerar (eftersom fettet går åt), medan fettet i själva verket läcker ut snarare än att göra sitt jobb.

Hur ofta behöver jag byta luftfilter?

 

SVAR:

Snarare än att sätta en särskild period rekommenderar vi att byta filter när det är fullt. Ett tips är att regelbundet ta ut filtret och väga det för att få bra koll. Är du i en dammig miljö bör du titta till filtret (eller väga det) varje dag.

Hur kan jag vara säker på att larvbanden håller rätt spänning? Och vad händer annars?

 

SVAR:

Om du kör på underlag som t.ex. snö eller stora mängder lera behöver du vara extra uppmärksam på ifall det kommer in snö eller lera innanför larvbanden. Annars är risken att larvbanden spårar ur, och med tillräckligt ”besvärligt” underlag spelar det ingen roll om maskinen är ny eller gammal. Ju besvärligare underlag, desto viktigare är det att du ser efter vad instruktionsboken säger om just den maskin du kör.

 

Konsekvensen av ett larvband som hoppat ur är tack och lov generellt aldrig personskador, men däremot stillestånd som kan kosta väldigt mycket pengar. Är det bråttom (och du inte är alltför rädd om maskinen) går det oftast att krångla dit larvbandet igen med skopan. Men helst bör en servicetekniker återställa maskinen.

 

Tillbehör

 

Angående påbyggnad/ändringar och liknande, vad kan jag göra på maskinen utan att förlora garantin?

 

SVAR:

Se till att köpa sådant som är rekommenderat eller godkänt av oss. Det vi är måna om är att det ska passa Cats maskiner så att våra kunder inte utsätts för några risker eller felköp. Vi hjälper gärna till med frågor eller rekommendationer, hör av dig till din säljare så kollar vi på vad som passar din maskin.

Hur gör jag för att beställa smartphones och skor av Zeppelin när jag beställer en maskin?

 

SVAR:

Vi har en butik i Upplands Väsby som du är välkommen att besöka om du har vägarna förbi! I annat fall hänvisar vi till elektronikbutiker som t.ex. Elgiganten för smartphones och bygghandlar som t.ex. Hornbach för skor, handskar och liknande då vårt fokus ligger på Cat-maskiner.

 

Vilka märken på skopa/grip osv rekommenderar ni?

 

SVAR:

Det finns inte en lösning som passar allt, däremot har vi en lista med preferred suppliers som gör tillbehör som lever upp till våra höga krav (se lista nedan). Hör gärna av dig till din säljare så hjälps vi åt att hitta det som passar din maskin och dina behov bäst.

 

Preferred suppliers:
ABL
Engcon
Gjerstad
Götene-Ufo
KGK
SMP
Rototilt
STS
Tamtron

 

Beställning & finansiering

 

Varför tar det så lång tid mellan beställning och leverans av en ny maskin? Hur kan jag skynda på processen?

 

SVAR:

Att det kan ta lång tid beror på att Caterpillar helt enkelt inte hinner tillverka så många maskiner varje år som efterfrågas. Det går bra för entreprenadbranschen nu, och det gäller inte bara för Sverige. Länder över hela jorden ropar efter maskiner. Av de 300 000 Cat-maskiner som tillverkas varje år kommer runt 600 till Sverige. Dessa är dessutom de mest tekniskt avancerade som Cat tillverkar eftersom man i Norden efterfrågar en väldigt hög nivå. Men ser vi möjligheter att snabba på förloppet gör vi givetvis det.

 

Det du själv kan göra för att skynda på processen är att veta i god tid vad du vill ha, för att ha gjort alla val innan du beställer. Och att du har ett kreditbeslut färdigt när du handlar.

Hur mycket behöver jag gå in med själv för att köpa maskin med Cat Finans?

 

SVAR:

Cat Finans bedömer som vilket kreditinstitut som helst. Det beror alltså på hur ditt bolag mår, och på en viss nivå behöver du inte lägga någon kontantinsats alls. Vid förfrågan gör Cat Finans en helt vanlig kreditprövning.

Jag har gott om kunder och jobb men behöver fler anställda och maskiner. Hur kan ni hjälpa mig?

 

SVAR:

Självklart vill vi hjälpa våra kunder att driva sina affärer och klurar gärna ut hur vi kan hjälpa dig med sådant som maskiner, utrustning eller utbildningar. Sedan har vi ett unikt samarbete med ME och en mängd skolor vilket ger oss en bra kontakt med framtida förare. Hör av dig till oss om du vill ha hjälp med att utnyttja dina möjligheter på bästa sätt.

Gäller Cat Finans endast för nya maskiner eller kan jag även köpa begagnade genom Zeppelin på det viset?

 

SVAR:

Du kan finansiera både nya och begagnade maskiner med Cat Finans.

Vad är Zeppelin Rental?

 

SVAR:

Zeppelin Rental är vår hyrverksamhet som är en bra resurs för dig som har toppar eller extra behov (eller panik!) för en såpass kort tid att det inte lönar sig att köpa en maskin. Många använder sig också av Zeppelin Rental för att fylla glappet medan de väntar på en ny maskin som de har beställt.

 

För nystartade företag kan Zeppelin Rental vara lösningen innan företaget har tillräckligt med kapital för att köpa en egen maskin.

 

Vid längre kontrakt eller för större företag finns annars möjligheten att leasa maskiner. Det går då genom Cat Finans och kallas för Professional Leasing.

 

 

  • Call
  • Arrow

Kontakta oss


 

 

HAR DU FRÅGOR GÄLLANDE FAKTUROR? 

Ring oss på 020-65 00 53 eller maila fakturainfo@zeppelin.com.

Mejla oss

 

För reservdelsfrågor vänligen fyll i formuläret här.
 

Inte kund hos oss än? Fyll i formuläret här.

Hur vill du att vi kontaktar dig? *