Generatoraggregat sparar tid för Nordschakt

Under hösten har Nordschakt i Hedemora investerat i tre nya generatoraggregat för sina sorteringsverk och krossverk. Två av dem, ett C18 650 kVA och ett C13 400 kVAaggregat är skräddarsydda för snabbt och enkelt montage på företagets Jonsson-krossar.

– Det är en smidig plug and play-lösning som Zeppelin och Jonsson har tagit fram, tycker Fredrik Andersson, VD för Nordschakt.

Nordschakt grundades 2005 av Fredrik Andersson. Från att ha varit ett mindre och lokalt företag i Hedemora har Nordschakt under åren haft en stabil tillväxt. Idag är det ett av regionens största entreprenadföretag med fokus på krossning. Att Nordschakt vuxit ordentligt visar DI Gasell-utmärkelserna som de fick åren 2014–2016.

– Den stora tillväxten kom när vi satsade och köpte in egna krossverk. Vi lade in rätt växel då och fick bra med jobb. Nu är vi på en lagom nivå och det beror på vilka jobb vi får in om vi ska växa ytterligare, säger Fredrik.

Krossar åt andra

Företaget som har 29 medarbetare är just nu helt fokuserade på krossning. I parken finns 13 mobila krossverk, fem sorteringsverk samt cirka 25 maskiner. Nordschakt krossar enbart åt andra, de har inga egna täkter. Kunderna är större byggbolag, lastbilscentraler och täktägare. Området som de arbetar inom är norra Dalarna till södra Stockholm, från kusten och inåt landet. Tiden de är på en plats varierar från tre veckor till tre år. Det beror på kundens behov.

Varför väljer ni Caterpillar?

– Caterpillars generator-aggregat är driftsäkra, går mycket bra och håller länge. De första aggregaten köpte vi omkring 2014 och det har blivit många sedan dess. Vi har även aggregat som reserv för snabbt utbyte om något händer.

Lätt att lyfta på och av

Nordschakt använder uteslutande krossar från Jonsson och drar därför nytta av inbyggnadskonceptet som Zeppelin och Jonsson tagit fram.

– Det är en smidig lösning där hela aggregatet står på krossens ena långsida. Mått och passform på skåp och kablage är specifikt för att det ska passa på bästa sätt. Det underlättar massor vid montage eller byte. Det är bara att lyfta upp
aggregatet på gafflarna med hjullastaren och sen plugga in och köra.

Nya Caterpillar-grävmaskiner

Förutom generatoraggregaten äger Nordschakt även maskiner från Caterpillar. Den första grävmaskinen från Caterpillar köptes 2006 och fler har det blivit sedan dess.

– Vi fick nyligen en Cat 340 levererad och vi väntar på ytterligare en Cat 340 samt en Cat 374 som levereras vid årsskiftet.

– Jag tycker om den nya maskingenerationen. Next generation-maskinerna har bra hydraulik, trevlig hytt och de är snabba och bränslesnåla, vilket är viktigt för oss. Vi har även två Cat 988K XE. De maskinerna är riktigt kraftfulla och bränsleeffektiva, säger Fredrik.