Stort kylaggregat på byggarbetsplats mot bakgrund av en hög bergvägg som sprängts fram under ett infraprojekt.

KUNDCASE

Effektiv betongkylning för AGN i Västlänken

Vid bygget av Västlänken i Göteborg samarbetar AGN Haga och Zeppelin Energy Rental för att kyla betongen och säkerställa hållbarheten. Läs mer om hur vi bidrar till detta stora infrastrukturprojekt eller låt oss svara på dina frågor genom att fylla i formuläret nedan.

Kontakta mig
Kontakta Energy Rental
Genom att klicka i rutan ovan godkänner du att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy som du hittar här.
reCAPTCHA is required.
Rental Circles 1
Erfarenhet och expertis

Zeppelin Energy Rental bidrar med omfattande kunskap och pålitliga lösningar.

Rental Circles 2
Flexibilitet och anpassning

Kylsystemen anpassas efter projektets specifika behov och omfattning.

Rental Circles 3
Miljövänlig teknik

Vi använder propylenglykol som kylmedium för en hållbar lösning.

Rental Circles 4
Optimal härdning

Betongkylning säkerställer en jämn och kontrollerad härdningsprocess.

Effektiv hyrlösning ger bättre betong

Västlänken är ett av Göteborgs mest ambitiösa infrastrukturprojekt och innebär en betydande förbättring av stadens pendel- och regiontågstrafik. Projektet, som startade 2018 och beräknas vara färdigt 2026, består av en åtta kilometer lång dubbelspårig järnväg, varav sex kilometer går genom en tunnel under centrala Göteborg. De tre nya underjordiska stationerna – Centralen, Haga och Korsvägen – kommer att revolutionera resandet i regionen.

Lösningen

Ett av de kritiska momenten i projektet är gjutningen av betongen för tunnlarna och stationerna. För att säkerställa att betongen får optimal hållbarhet och styrka, krävs en noggrant kontrollerad härdningsprocess. Här spelar betongkylning en avgörande roll. Genom att kyla betongen förhindras bildningen av luftbubblor, vilket annars kan försvaga konstruktionen.

Zeppelin Energy Rental har utvecklat en lösning som använder tystgående kylmaskiner och ett miljövänligt kylmedium, propylenglykol. Detta kylsystem, som kan anpassas med 6, 12 eller 24 fördelade kylrör beroende på projektets omfattning, säkerställer att betongen kyls jämnt och effektivt. Denna metod är särskilt effektiv vid stora betongkonstruktioner som broar, tunnlar och vägar, men kan även användas inom industrin.

Tekniken

Den teknik som används av Zeppelin Energy Rental är både innovativ och flexibel. De tystgående kylmaskinerna och kylrören kan kylas över långa avstånd, vilket är idealiskt för stora infrastrukturprojekt som Västlänken. När betongen har härdat färdigt, avlägsnas kylningsutrustningen och rörsystemet, vilket gör processen både effektiv och ekonomisk.

Olivier Cousinne, Key Account Manager vid Zeppelin Energy Rental, förklarar: “Genom att kyla betongen kan vi kontrollera härdningsprocessen så att betongen blir starkare och håller längre. Det är en metod som vi har använt med stor framgång i flera stora projekt.”

Samarbetet

Samarbetet mellan Zeppelin Energy Rental och AGN Haga startade 2021. Sedan dess har relationen mellan de två företagen utvecklats och stärkts. Zeppelin Energy Rental har inte bara levererat utrustning utan också bidragit med sin omfattande erfarenhet och expertis inom området betongkylning.

Stanislav Sultangirov, Senior Project Buyer vid AGN Haga, betonar vikten av detta samarbete: “Vi uppskattar verkligen samarbetet med Zeppelin Energy Rental. Deras kunskap och tekniska lösningar har varit ovärderliga för att säkerställa att vi kan hålla tidsplanen och uppnå våra kvalitetsmål. Det har gett oss trygghet och underlättat vårt arbete avsevärt.”

Framtidens teknik

Betongkylning är en metod som blir alltmer populär i Sverige. Efterfrågan har ökat markant de senaste åren, och tekniken används nu i flera stora infrastrukturprojekt, inklusive Västlänken. Olivier Cousinne berättar: “Efterfrågan på betongkylning har tredubblats de senaste åren. Vi ser en stor potential i denna teknik för framtida projekt runt om i landet.”

Förutom Västlänken används tekniken just nu av ett annat stort svenskt byggbolag vid två projekt i Stockholm och Norrköping, och fler projekt är på gång.

Frågor eller funderingar?

Kontakta oss direkt, så tar vi fram en lösning för ditt unika projekt.