Anton Moosberg Persson

Yrke/titel: Mekaniker

Bor: Boden

Jobbar som: Servicemekaniker i Zeppelins truckverkstad i Aitik.

Favoritsysslor på fritiden: Att meka med bilar. Just nu har Anton en Volvo 245 som ska fixas.

Anton Moosberg Persson arbetar i truckverkstaden i Aitik. Där tar han tillsammans med sina kollegor hand om ett trettiotal gruvtruckar och ser till att de servas, repareras och underhålls. Anton har precis gått ut gymnasiet och tack vare en lyckad praktik på Zeppelins CRC-anläggning i Boden kunde han med goda rekommendationer ta klivet till Aitik.

Anton gick det treåriga fordonsprogrammet med inriktning på tunga fordon på Björknäsgymnasiet i Boden.

– Jag valde tunga fordon i stället för lastbil då maskiner och hydraulik passar mig bättre, berättar Anton.

Belönades med stipendium

Studierna gick så bra att han vid examen belönades med ett stipendium på 5000 kronor från Norrlands Motorhistoriker då han visat stort intresse, gott kamratskap och en vilja att bevara det motorhistoriska arvet.

– Det kändes jättekul och var helt oväntat! Jag blev glad och min familj blev stolt, ingen annan i familjen har fått något liknande. Varje år delar motorhistorikerna ut ett stipendium och i år valde de mig efter tips från lärarna.

Fick jobb på rekommendation

Att det blev Zeppelin som arbetsgivare beror på en lyckad praktikperiod som började i tvåan.

– Jag hade min praktik på CRC-anläggningen i Boden och var där var fjärde vecka. Trots att Coronan slog till kunde jag fortsätta att vara där. När utbildningen var klar fanns det inga lediga tjänster där men produktionschefen Jens Ström visste att det fanns i Aitik och rekommenderade mig dit. Peter Boman som är en av tre skiftledare i Aitik kontaktade mig och gick igenom detaljerna. Sen fick jag börja direkt, bara en vecka efter examen. Det var väldigt skönt!

Är med på alla moment

Nu är Anton en av nästan 30 mekaniker som jobbar skift i Zeppelins områdesverkstad i Aitik.

– Vi servar, reparerar och byter slutdrivningar, slutväxlar och motorer. Vi gör pumpbyten, växellådsbyten och converterbyten och mycket mer. Jag har varit med på många moment hittills och lär mig jättemycket varje dag.

Vad är det roligaste med jobbet?

– Förutom att jag gillar mitt jobb så är det kollegorna som jag jobbar med. Det är inga sura miner och man kan skämta med varandra. Det är en god sammanhållning och jag blev en i gänget redan från början. Jag kan komma och fråga hur jag ska göra saker och de andra visar. Här hjälper man varandra och delar med sig av olika tips. Det är viktigt för mig som ny och ung att få prova och inte bara stå vid sidan och titta på.

Vad tänker du om framtiden?

– Just nu har jag en provanställning som sträcker sig till årsskiftet och jag hoppas innerligt att jag får fortsätta. Jag vill vara i Aitik så länge jag har ork och kan.

Lite fakta om Zeppelins verkstad i Aitik:
  • Verkstaden ligger utanför Gällivare och där hanterar Zeppelin ett 30-tal fordon.
  • Det är gruvtruckarna Cat 793D, Cat 793F, Cat 795F samt hjullastaren Cat 994H som finns på plats.
  • På området finns även fler Caterpillar-maskiner, som till exempel Cat D11 och Cat 980, men de ansvarar Bolidens mekaniker för.

glad man gör high-five

Lediga tjänster på Zeppelin

Vill du också bli en del av vårt gäng på Zeppelin? Vi är alltid på jakt efter drivna medarbetare som vill utvecklas tillsammans med oss. Se alla våra lediga tjänster, kanske är det just du som ska joina oss på Zeppelin?

Se lediga tjänster