VSM har renoverat två hjullastare

Cat-certifierade renoveringar har varit valet för inte mindre än 25.000 maskiner sedan 1985. En kund till Zeppelin Sverige AB som ser nyttan med att renovera som ett komplement till att köpa nya maskiner, är Magnus Persson på Värmdö Schaktmaskiner, mer kända under förkortningen VSM.

hjullastare i snön

Varför renoverar ni hjullastarna istället för att köpa nya?

– Det finns flera skäl men i grunden handlar det om miljö och hållbarhet. Jag tycker att vi ska tänka långsiktigt. Cat 988H är välbyggda maskiner och deras livslängd är längre än bara ett enda liv. Det är att överkonsumera genom att skrota dem efter 20 000 timmar, då är det fortfarande mycket maskin kvar. Tack vare renoveringen kan vi nyttja hjullastarna ytterligare ett liv med 15 000 timmar på varje maskin.

Var renoveringsbeslutet enkelt att fatta?

– Ja, det tycker jag. Vi undersökte en del alternativ men vi kände att det var ett klokt beslut med tanke på VSM:s hållbarhetsprofil och att vi visste var vi kunde placera dem efter renoveringen.

Hur gjorde ni för att välja ut de här maskinerna?

– De passade bra in i de kriterier vi tog fram: Maskiner som var cirka 10 år gamla och som hade en driftstid på omkring 20 000 timmar. De kunde vara välslitna från stol till motor men ha en bra basfunktionalitet och så hög miljöklass som möjligt.

Hur ser era tidigare erfarenheter ut av renovering?

– Det är första gången vi gör det med våra egna maskiner. Tidigare har vi köpt en Cat 980K och en 988H som hade renoverats. De hjullastarna var vi väldigt nöjda med. Våra lastare har tidigare gått i bergtäkter och i tunnlar. I deras nya liv kommer de att gå i bergtäkter. Båda maskinerna har renoverats i Zeppelins verkstad i Östersund.

Har du något tips till andra som går i funderingar på att renovera?

– Renovering är en hållbar och ekonomisk bra kombination i relation till att göra en nyinvestering. Det är ett bra alternativ om man har en i grunden bra basmaskin men som behöver ses över. Kostnaden är kanske 40-50 procent av nyvärdet enligt våra egna beräkningar.

– Dessutom har vissa maskiner inte alltid full beläggning året runt och då är en renoverad maskin heller inte lika sårbar att låta stå jämfört med en ny med full kapitalkostnad.

Läs mer om maskinrenovering
vsm 2
Cat-certifierad maskinrenovering av hjullastare

Läs mer om våra renoveringskoncept

Repair options – när du vill renovera enskilda komponenter, noggrant anpassat efter ditt behov och maskinens grad av slitage

Certified Powertrain CPT – när du vill att hela drivlinan; motor, växellåda och axlar, återställs i samma skick som när maskinen var ny – inklusive två års försäkring!

CCR – Helrenovering – när du vill återställa hela maskinen till nyskick – inklusive två års försäkring!