Sundbergs Åkeri Mattias Lundin 1200×676-100

Enkel installation och sänkt förbrukning

Sundbergs Åkeri först ut med Zeppelins power-pack

Sundbergs Åkeri i Skorped är en av Sveriges första användare av Zeppelins nya EU Steg V power-pack för mobila krossar.

– Det var dags för oss att investera i ett nytt generatoraggregat eftersom vårt gamla C18-aggregat hade gått 40 000 timmar, berättar Mattias Lundin krossansvarig inom Sundbergs Åkeri.

Power Systems

För Mattias och hans kollegor var det ett naturligt val att välja Zeppelins nya power-pack.

– Det är anpassat för Jonsson-krossar, vi har många maskiner från Caterpillar och får alltid bra service när något händer. Det nya aggregatet uppfyller dessutom EU Steg V samtidigt som ingen AdBlue behövs. Kombinationen är unik och passar oss, säger Mattias.

– Att det är godkänt för EU Steg V är en fördel eftersom vi märker att det kommer alltmer i upphandlingsunderlagen och gör att vi ligger steget före. Det är dessutom bra för oss att inte behöva fylla på AdBlue eftersom vår miljö är så dammig, förklarar han.

En bra start 

Sundbergs Åkeri tog i bruk Zeppelins EU Steg V power-pack i början av 2023 och använder det för att driva dubbelkrossen PJ Jonsson L1208-4800.

– Jag tycker att det har fungerat bra för oss ända sedan starten och för några veckor sedan gjordes den första 1000-timmarsservicen. Den gick bra och inga problem upptäcktes, säger Mattias.

Att power-packet är anpassat för krossar från PJ Jonsson underlättade uppstarten.

– Aggregatet lyfte vi på plats med hjullastaren och installationen gjordes av en behörig elinstallatör, mer än så behövdes egentligen inte, menar Mattias.

Sänkt förbrukning och lägre utsläpp

Efter de första tusen timmarna har Sundbergs Åkeri sett en tydlig sänkning av bränsleförbrukningen.

– Vi har noterat att aggregatet drar mindre bränsle än det gamla, uppskattningsvis tio procent. Det gör stor skillnad för både driftsekonomin och utsläppen, säger Mattias.

– Vi upplever också att det regelbundna underhållet har förenklats, det är servicevänligt och enkelt att kolla oljan eller att rengöra luftfiltren, tillägger han.

Krossar det mesta

Sundbergs Åkeri har en egen mobil krossgrupp som krossar åt andra och i den egna bergtäkten i Skorped.

– Vi brukar krossa omkring 400 000 ton varje år. Det allra vanligaste är bärlager och förstärkning men vi krossar även allt annat som våra kunder har behov av, berättar Mattias.

–Vi flyttar krossen mellan åtta och tio gånger per år och har en filosofi att hjälpa kunderna så snart det går. Ambitionen är att vara flexibla och snabba och arbeta efter hur kundernas behov ser ut. Vi rullar på året runt även om sommarhalvåret är högsäsongen.

Maskiner från Caterpillar

Västernorrland är huvudområdet och den mesta krossningen sker åt Holmen, Svevia och Själanders åkeri. I krossgruppen jobbar fyra personer skift.

Krossarna är en Parker förkross samt en PJ Jonsson dubbelkross L1208-4800. Maskinparken består av grävmaskinen Cat 352 F XE och hjullastaren Cat 972M XE.

FAKTA:

Sundbergs Åkeri har ett serviceavtal inom ramen för CVA (Customer Value Agreement) för sitt nya aggregat. Det är en bekymmersfri lösning som innebär att Zeppelin sköter all service åt Sundbergs för produkten.  

Sundbergs åkeri Zeppelin Power Pack