gamla bilder

Zeppelins historia

Zeppelin-koncernen erbjuder lösningar inom områden konstruktion, kraft och energi samt projektering och anläggning samt är verksam på över 220 platser i 43 länder över hela världen. Nedan får du veta mer om hur utvecklingen för bolaget sett ut över tid.

Kort bakgrund om Zeppelin

Idag arbetar närmast 10 000 anställda tillsammans i ett förvaltningsbolag och sex strategiska affärsenheter: Entreprenadmaskiner Centraleuropa, Entreprenadmaskiner Norden, Entreprenadmaskiner Eurasien (distribution och service av anläggning-, gruv- och jordbruksmaskiner), Rental (uthyrnings- och projektlösningar för entreprenadbranschen och industrin), Power Systems (driv- och energisystem), anläggningskonstruktion (projektering och anläggning) samt Zeppelin Digit (IT och digitalisering).

Under räkenskapsåret 2018 nådde koncernen en omsättning på 3,3 miljarder euro. Zeppelin GmbH är koncernens holdingbolag med säte i sydtyska Friedrichshafen. Huvudkontoret ligger i Garching i München. Zeppelin-koncernen är ett stiftelsebolag. Rötterna går tillbaka till stiftelsen Zeppelin-Stiftung som grundades av Ferdinand von Zeppelin 1908. Ända fram till i dag har Zeppelin-Stiftung varit direkt och genom Luftschiffbau Zeppelin GmbH indirekt aktieägare i bolaget.

Den svenska verksamheten

Zeppelin Sverige AB är återförsäljare för Caterpillar Inc. i Sverige och erbjuder såväl nya som begagnade entreprenadmaskiner, uthyrningstjänster samt motorer för industriellt bruk. I utbudet av entreprenadmaskiner hittar du över 100 maskintyper, allt från minigrävmaskiner till gigantiska gruvtruckar. För Cat-motorer är Zeppelin en ledande leverantör av lösningar för elproduktion, industriella och marina applikationer samt järnvägsfordon.

Den svenska verksamheten är komplett med försäljning, service och finansiering tillsammans med gedigen kunskap hos våra servicemekaniker och ingenjörer som servat Caterpillar-produkter i Sverige under årtionden. Zeppelin tar hand om kunder i hela Sverige och har cirka 520 anställda på 14 platser från norr till söder. Zeppelin Sverige AB är en del av Zeppelin-koncernen.

Service är nyckeln

Varje dag strävar vi på Zeppelin efter att erbjuda det allra bästa till våra befintliga- och potentiella kunder. Allt Zeppelin gör är baserat på högkvalitativa lösningar från ledande tillverkare. Dessutom finns vi alltid i närheten av kunden tack vare våra många serviceplatser. Det är människorna som arbetar på Zeppelin som gör skillnaden och vi är stolta över att bidra till att din verksamhet blir starkare!

Historiska nedslag för CAT-återförsäljare i Sverige

 • 1937 – AB Carl Engström, Caterpillar-Återförsäljare
  Spannmålshandlaren Carl Engström får Cat-agenturen i södra Sverige
 • 1947 – Nilson Maskin AB, Caterpillar-Återförsäljare
  Ernst Nilson får Caterpillar-agenturen för mellersta samt norra Sverige. Kontrakt skrevs på Grand Hotel i Stockholm efteråt sköts det salut i kanonerna vilket Caterpillar trodde man gjorde för att man hade gjort en bra deal i själva verket var det Kronprinsen Carl Gustav som fyllde 1 år som man saluterade.
 • 1967 – Engström & Nilson Maskin AB, Incentive AB
  Markus Wallenberg köpte upp Carl Engström och Ernst Nilssons bolag och slog ihop dessa till ett Engström & Nilsson Maskin AB.
 • 1992 – Engström & Nilson Maskin AB, Geveke BV
  Geveke köpte först Engström & Nilson och fick då EMACO på köpet
 • 1994 – Engson Maskin AB, Namnbyte
  Strategiskt namnbyte då det nu var under nya ägare
 • 1994 – Engson + Pay & Brinck, Geveke Nordic CE
  Geveke passade nu på att slutföra affären med Pay & Brink som på börjades under Engström & Nilsson tiden.
 • 2003 – Nordic Split Engson / Pay & Brinck, Pon köper Geveke
  Familjeföretaget Pon splittar Pay& Brinck och Geveke Nordic och man skapar en ledning för respektive land.
 • 2004 – Pon Equipment AB, Pon Power AB och Pon Rental AB – Pon Holding BV
 • 2019 – Zeppelin Sverige AB, Zeppelin GmbHI Zeppelin Sverige AB ingår såväl Equipment som Power och Rental-delen.
zeppelin_satina

Möt våra medarbetare

Vill du veta mer om vilka det är som jobbar på Zeppelin? Läs personliga berättelser från några av våra anställda, så kanske du också bli vår kollega i framtiden?

Läs mer