Cat 995 hjullastare flyttar massa

Modernare, starkare och snålare

Nya moderna hjullastaren Cat 995 ersätter Cat 994K

Caterpillar har lanserat Cat 995, företagets största hjullastare hittills. Den bygger på framgångarna med Cat 994K och har blivit modernare, starkare, tyngre och snålare.

Cat 995

– Cat 995 kan ta upp till fem ton mer last i skopan och har fått en vässad och starkare hydraulik. Samtidigt har maskinen blivit mer bränslesnål. Skillnaden mot Cat 994K är cirka åtta procent tack vare nya funktionen Eco Mode, berättar Zeppelin Minings produktchef Torbjörn Ferm.

Högre produktivitet

Totalt sett höjer Cat 995 produktiviteten med 19 procent genom den högre lastkapaciteten och den förfinade hydrauliken som ger ökad hydraulkraft. För att klara den högre kapaciteten har maskinens frontlänkage uppgraderats och dimensioneringen av axlar, tappar och bussningar har ökats.

Nya Cat 995 passar bra ihop med Caterpillars gruvtruckar och den ökade lastkapaciteten medför mellan 20 och 33 procents ökning av produktion och effektivitet vid lastning av truckarna Cat 785, 789 och 793.

Maskinen drivs av en kraftfull Cat 3516E-motor och uppfyller kraven för EU Steg V.

Skön hyttkomfort för alla förare

Något som alltid är viktigt är att föraren trivs.

– Cat 995 har en ny hytt som är modernare, har 50 procent större benutrymme och skönare komfort. Den trycksatta hytten minskar vibrationer, buller och inkluderar automatisk temperaturkontroll, berättar Torbjörn.

– Hjullastarens premiumstol har stora inställningsmöjligheter för att passa alla kroppsstorlekar. Den är också utrustad med värme och ventilation, tillägger han.

Bättre sikt och överblick

Hyttens glasyta har ökat med 25 procent och vindrutetorkarens svepyta med över 60 procent vilket skapar bättre sikt än tidigare.

Två 10-tums färgmonitorer är dedikerade för maskinstyrningsfunktioner och en tredje 8-tumsfärgskärm visar backkameran som även kan uppgraderas till ett multiview-system för 270-graders sikt och objektdetektering.

Enklare körning med smarta funktioner

Cat 995 erbjuds med ökad funktionalitet som Autodig, Tire Slip prevention, Lift Stall prevention och Auto set Tyres. Tekniken leder till högre grad av automatisering och minskat slitage.

Förarhjälpverktyget Operator Coaching finns som tillval för Cat 995. Systemet känner igen och analyserar förarens beteenden som inverkar på effektivitet, produktion och slitage. Verktyget ger direkta förslag på hur föraren kan förbättra sin körteknik.

Förarhytten i en Caterpillar 995 hjullastare