Ny motor från Caterpillar till Terri

Under våren släppte skogsmaskinstillverkaren Terri sin senaste generation skogsmaskiner.
– Vår nya maskingeneration riktar sig till det professionella skogsbruket och är utvecklad med den senaste tekniken.
Terri 3 är vår bästa maskin någonsin, säger Hans Johansson, teknisk chef vid Terri.

Terri är en skogsmaskin i det kompakta skogsmaskinsegmentet och tar sig fram överallt utan att göra skador i marken. Det låga marktrycket gör den särskilt lämpad för arbete i våtmarker och känsliga marker. Maskinen är beståndsgående och slingrar sig lätt och enkelt fram mellan träden. Den är som bredast 2,05 meter vilket gör den passande för miljöer där det kan vara svårt att ta sig fram med en stor skogsmaskin.

Fyra år sen sist

Senast Terri släppte en maskinuppdatering var i samband med Elmia Wood 2017. Då rullade skogsmaskinerna för första gången på hjul. I maj 2021 var det dags för nya generationen Terri 3. I serien ingår både skotare, skördare och kombimaskiner och de finns i både hjul- och bandgående utförande.

Tjugo nyheter

Jämfört med sin föregångare har Terri 3 totalt 20 större innovationer och nyheter. Ny motor, 24 volts elsystem, större dieseltank och uppdaterad mjukvara i datorn är några av de nya lösningarna och systemen i maskinen. Liksom nya AWS, Automatic Wheel System

– AWS ersätter den klassiska diffspärren och ger föraren en mängd mervärden. Funktionen att hjulet med bäst grepp får mer kraft, är densamma. Men här sker det helautomatiskt, vilket gör att föraren inte själv behöver avgöra om eller när den ska kopplas in, berättar Hans.

Kompakt och vridstark Cat-motor

Terri har använt Caterpillars motorer sedan 2016. Den tredje generationen innehåller jämfört med tidigare modeller en ny uppgraderad Cat-motor. Nya Terri 3 drivs av en modern, tystgående och bränsleeffektiv Cat C3.6-motor som ger 55,4 kW. Ingen AdBlue behövs.

– Vi valde den här motorn eftersom den är driftsäker, kompakt, ger bra prestanda och har ett högt vridmoment som ger flera fördelar. Motorn är dessutom stabil och ger jämna varv även i krävande moment, till exempel när man använder
skördaraggregatet intensivt.

Omtyckt av kunderna

Marknadens reaktioner har under det första halvåret varit positiva.
– Det vi hittills hört från våra kunder som kör nya Terri 3 är att de upplever motorn och den nya maskinen som
helhet, mycket stark och full av effekt, säger Hans Johansson.