Caterpillars motor till Malwa

I oktober 2020 lanserade skogsmaskinstillverkaren Malwa sin nya maskingeneration. Under huven på Malwas 560-serie sitter
Caterpillars nyutvecklade Cat C2.8-motor.

Malwa som har basen i Skene i Västra Götaland är en av Sveriges ledande tillverkare av kompakta skogsmaskiner. Maskinerna är inte bara populära på den svenska hemmamarknaden utan även utomlands. Idag säljer Malwa närmare hälften av sina maskiner på export.

Utveckling av prestanda och komfort

Med fjärde generationens Malwa 560 har siktet varit att ytterligare förbättra maskinernas driftsäkerhet, prestanda,
servicevänlighet och komfort. Detta genom till exempel en kraftigare kran, senaste generationens IQAN-styrsystem, förbättrad transmission, ny front och bättre arbetsbelysning. Utvecklingen har skett i samarbete med entreprenörer och markägare.

Motorn är stora skillnaden

Den största förändringen återfinns dock under huven med en miljövänlig, tystare Caterpillar-motor med högre
vridmoment och snabbare svar vid arbetsbelastning. Den nya motorn tillsammans med en förbättrad motorupphängning sänker
ljudenergin i hytten med mer än 40 procent.

– Vi valde Cat C2.8 för att det är en nyutvecklad, driftsäker, modern och påtagligt tystare motor som har en
vridmomentskurva som passar oss väl. Den orkar lika mycket fast i ett mindre format än tidigare. Den har även en modernare avgasrening som gör att regenereringen sker när det verkligen behövs, berättar Magnus Wallin, grundare av Malwa.

Den nya motorn uppfyller kraven för Steg V och ger en effekt på 55kW, 75 hästkrafter.

– Maskinens effektnivå gör även att AdBlue inte behöver användas, säger Magnus.

Samma motor till alla maskiner

Malwas skogsmaskiner är modulärt uppbyggda och samma bas används till både Malwas skördare 560H, skotare 560F samt kombimaskinen 560C. Malwa har använt Caterpillars motorer i närmare tio års tid.

– Vi ha haft ett bra samarbete hela tiden sedan vi köpte första Cat-motorn 2012 och vi är väldigt nöjda med Zeppelin och Caterpillars motorer. Vi har geografiskt nära till teknikerna och det är ett värde för oss som tillverkare att ha kompetensen i direkt anslutning, berättar Magnus Wallin.